Individuele behandeling
Ik maak gebruik van verschillende soorten evidence based en alternatieve behandelmethodieken:
- Onderdelen vanuit de schematherapie;
- Cognitieve gedragstherapie;
- Oplossingsgerichte psychotherapie;
- EMDR;
- ACT;
- Verschillende werkwijzen vanuit een systemische visie;
- Familieopstellingen;
- NEI-therapie.

Behandelvormen
Hieronder vind je een uitleg over de verschillende behandelvormen:
- Schematherapie
Schematherapie helpt bij het herkennen en veranderen van hardnekkige denk- en gedragspatronen ('schema’s') die vaak zijn ontstaan door negatieve jeugdervaringen, zoals afwijzing of verwaarlozing.
Deze schema’s beïnvloeden hoe je nu denkt, voelt en handelt, vooral in relaties en moeilijke situaties. Om pijn te vermijden ontwikkel je vaak beschermingsmechanismen, zoals afstand houden of jezelf wegcijferen. Die strategieën hielpen ooit, maar zitten je nu vaak in de weg.
Schematherapie helpt je die patronen los te laten, beter met je gevoelens om te gaan en gezondere keuzes te maken. Het doel is meer balans, betere relaties en een groter gevoel van welzijn.
- Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van therapie die je helpt om anders te denken én anders te doen. Het uitgangspunt is dat hoe je denkt, invloed heeft op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Als je bijvoorbeeld geneigd bent negatief te denken ("Ik kan dit toch niet"), kun je je somber of angstig gaan voelen en bepaald gedrag gaan vermijden.
Met CGT leer je:
-
Negatieve of niet-helpende gedachten te herkennen;
-
Deze gedachten te onderzoeken en realistischer te maken;
-
Nieuw gedrag te oefenen dat beter past bij hoe je wílt denken en voelen.
Kort gezegd: CGT helpt je om de vicieuze cirkel van negatief denken, voelen en doen te doorbreken.
- Oplossingsgerichte psychotherapie
Oplossingsgerichte therapie (OGT) is een positieve en toekomstgerichte vorm van therapie. In plaats van uitgebreid stil te staan bij problemen of hun oorzaken, richt OGT zich op wat er goed gaat en hoe je dat kunt uitbreiden.
De kern van OGT:
-
Je kijkt naar je krachtbronnen, successen en eerdere oplossingen;
- De focus ligt op haalbare doelen en kleine, concrete stappen richting verandering.
Kort gezegd: OGT helpt je om te bouwen op wat werkt, in plaats van te blijven hangen in wat niet werkt.
- EMDR
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapeutische techniek die wordt gebruikt om trauma's en andere emotionele problemen te verwerken. Het is vooral bekend voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar wordt ook ingezet bij andere psychische klachten, zoals angst of depressie.
- Familieopstellingen
Familieopstellingen zijn een therapeutische methode om onbewuste patronen (dat wat onder de ijsberg ligt, zie afbeelding) en spanningen binnen je familie of sociale systeem zichtbaar te maken.
Tijdens een opstelling worden familieleden symbolisch opgesteld (vaak met representanten). Zo wordt duidelijk hoe verborgen loyaliteiten, onverwerkte emoties of verstoorde verhoudingen jouw gedrag en gevoelens beïnvloeden.
Het doel is inzicht, erkenning en heling van deze dynamieken, zodat er meer balans, vrijheid en gezonde relaties kunnen ontstaan.

- NEI-therapie
NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie. Het is een alternatieve therapievorm die fysieke, emotionele en mentale blokkades helpt opsporen en oplossen.
De basisgedachte is dat onverwerkte emoties, vaak uit het verleden of zelfs uit de kindertijd, kunnen vastzitten in het lichaam en daar klachten veroorzaken—zowel psychisch als lichamelijk. Denk aan stress, vermoeidheid, terugkerende emoties, angsten of onverklaarbare pijn.
Het doel is:
-
Inzicht in onbewuste patronen
-
Emotionele rust
-
Vermindering van fysieke of mentale klachten
-
Meer balans en energie
NEI therapie is zacht en laagdrempelig en wordt vaak ingezet bij stress, burn-out, gedragsproblemen, angst, of onbegrepen lichamelijke klachten.
'Een ervaring doet meer dan 1000 woorden.' - Boeddhistische wijsheid
Neem contact op voor meer informatie

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Ik help je graag verder.